Tool
Foto © skunkcraft.com | Srečko Zajec

Tool – rijetko viđeni elitizam usmjeren kontra naroda

Možda grubo rečeno, ali neosporno istinito – upravo je naslov ovog kratkog osvrta glavni sukus priče koja zorno dočarava agendu djelovanja američkih metal progresivaca Tool. Pored klasičnog dodvoravanja najrazličitijih mogućih medija ovim bogovima konceptualne umjetnosti zapravo i ne ostaje puno manevarskog prostora za bilo kakvo klasično pisanje koje se dotiče djelovanja ovog poznatog američkog benda. Usprkos tome većina tih istih medija redovito promašuje bit i esenciju njihovog postojanja, zanemarujući možda i najbitniji postulat kojim se vodi gore navedeni kvartet – koliko držiš do sebe, toliko će i drugi držati do tebe.

– Većina glazbenika se pored Toola može ostaviti glazbenih instrumenata.Ove mudre misli možda su jedini pravi i nepatvoreni zaključak koji se nameće nakon gledanja spektakularnog nastupa američkog kvarteta u Beču početkom lipnja. Prva europska turneja nakon više od deset godina rezultirala je pola godine unaprijed rasprodanim arenskim koncertima pa je korištenje riječi hype u ovom konkretnom slučaju čak i pozamašna umanjenica. Ususret novom albumu malo je reći da su očekivanja već sad ogromna, a letvica postavljena neizmjerno visoko. Ispit koji je položen na bečkom koncertu kao svojevrsna uvertira u izdavanje albuma nije položen s odličnom ocjenom već sami nastup možemo svrstati u dimenziju koju rijetki pojedinci mogu uopće i zamisliti da postoji.

Ovakva zaokružena umjetnička cjelina ne služi samo kao referenca u glazbi ili umjetnosti već i uobičajenom svakidašnjem životu. Svijet koji obiluje prosječnošću, dapače – istu tradicionalno nagrađuje, nije sredina koja može poslužiti kao plodno tlo za bilo što drugo osim nerazumijevanje opusa vinara iz Arizone i ostatka škvadre. Ako pak stojite među malobrojnima s druge strane ringa, višeslojna konceptualna umjetnost je nešto što vas može isključivo inspirirati – i to na više razina.

Pored ovakvih megaumova preporučio bih većini bendova da se jednostavno ostave glazbenih instrumenata i počnu baviti nečim drugim jer Tool nije glazbena institucija već nepatvorena sila koja dovodi vaša osjetila do krajnjih granica moguće percepcije.

*datum održavanja: 05.06.2019.