Fresh Island Festival
Foto © fresh-island.org | Marko Edge

Rekapitulacija glazbenog srpnja: Whitesnake i Skunk Anansie izdominirali metropolu, Fresh Island okupirao Zrće

Napisao profil autora

0 komentara Glazba

Budući da se neosporno nalazimo na vrhuncu ljetne sezone, uz niz glazbenih poslastica koje smo do sad okusili u kolovozu (a i onih koji nas tek očekuju), validacija kratkog presjeka glazbene ponude iz mjeseca srpnja nikako nije na odmet. U moru ponude valjalo je izdvojiti neke najinteresantnije glazbene poslastice, a naš odabir je pun žanrovski izrazito različitih nastupa. Pa krenimo…

Velika konkurencija na Šalati: Whitesnake, Josipa Lisac i Skunk Anansie

Zagrebačka Šalata je ovog ljeta bila poprištem nekoliko sjajnih koncerata, a sve je započelo početkom srpnja i dolaskom kultnog Whitesnakea. Sastav je unatoč kiši održao solidan nastup, međutim kraj srpnja je definitivno nadmašio očekivanja svih ljubitelja glazbe te tako jednim dijelom i zasjenio koncert spomenutog benda predvođenog velikim Davidom Coverdaleom. Ako u obzir uzmemo i nastup domaće dive Josipe Lisac (održan također početkom mjeseca i to svega nekoliko dana nakon Whitesnakea), možemo reći da su srpanj na Šalati definitivno obilježile ženske frontmenice. Naravno, riječ je o sastavu Skunk Anansie i njihovom iznimno prepoznatljivom licu, pjevačici Skin.

Isticanje njezine uloge u prvi plan (pa tek onda ostatka benda) nipošto nije slučajno budući da dotična svojom energijom i vanserijskim glasom vuče cijeli bend do razine koja rezultirala čistom peticom za ovaj zagrebački nastup. U tom pogledu Skunk Anansie je uspješno zatvorio sezonu velikih ljetnih koncerata u zagrebačkoj metropoli, neupitno nadmašio gore spomenuti Whitesnake i ostavio nas gladnima repeta. Bilo da ste za Whitesnake čuli zbog poznavanje opće kulture ili pak preko emisije Milana Tarota (poznatog kao i vidoviti Milan), naći se na Šalati na njihovom koncertu nipošto nije bilo na odmet, ali engleski gosti ovaj puta su čvršćom izvedbom definitivno preuzeli vodstvo.

Fresh Island – borba između hip hopa i afrobeata

Osmo izdanje sad već kultnog domaćeg hip hop festivala ponovno nas je podsjetilo na kaos iz 2016. kad je uslijed nevremena i jake bure došlo to potpune disrupcije u odvijanju festivala. Ove godine neugodno iznenađenje uslijedilo je već prvu večer održavanja (ako ne brojimo nulti dan i performans Gunne) kad je usred nastupa mlade britanske snage Not3s-a donesena odluka da se festival prekine, a sve zbog velikog požara koji je izbio u šumi nedaleko od Zrća. Nažalost, to je ujedno podrazumijevalo i otkazivanje nastupa glavnog headlineraTyge.

Bez obzira što se drugi dan festival odvijao posve normalno uz upečatljiv nastup britanske dancehall atrakcije Stefflon Don, treći dan je ponovno došlo do otkazivanja još jednog headlinera, ovaj put kanadskog momka Tory Lanez. Bez obzira na sve moguće nevolje, organizacijski tim je u ekspresno kratkom roku uspio naći zamjenu u vidu Burna Boya i time zaključiti ovogodišnje izdanje događaja. Pri tome valja naglasiti da je festival na kraju spletom okolnosti doživio radikalni žanrovski zaokret pri čemu je afrobeat kao sve popularniji izričaj u potpunosti preuzeo primat nad hop hopom. Ostaje vidjeti hoće li se događaj vratiti na staze stare slave ili u potpunosti zanemariti temelje iz kojih je pronikao.

*datum održavanja: 03.07.2019. (Whitesnake) / 27.07.2019. (Skunk Anansie) / 15.07.-17.07.2019. (Fresh Island)