Tricky
Foto © skunkcraft.com | Srečko Zajec

Noćni život New Yorka, 1.dio – trip hop idol Tricky u kultnoj Irving Plazi

Ako vas prokleta sudbina ikad zadesi da se nađete u jednom od kulturno najporpulzivnijih gradova svijeta, u tjedan dana boravka teško da nećete biti u prilici odgledati barem jedan vrhunski koncert, neovisno o tome koji glazbeni žanr preferirate. Jasno, radi se o New Yorku, gigantu američke istočne obale kojem rijetko koji grad Sjedinjenih Američkih Država može parirati, osim jasno, kalifornijskog Los Angelesa. Budući da sam spletom okolnosti početkom svibnja pohodio taj isti New York, u svega nekoliko dana mogao sam birati između stotine i stotine različitih glazbenih događaja, a odabir je pao upravo na nekadašnjeg kolaboratora kultnog Massive Attacka – Trickya te rock/grunge/metal instituciju Alice In Chains (o nastupu potonjeg sastava možete više pročitati ovdje).

Iako je gotovo nezaobilazno spominjati Trickya u kontekstu Masssive Attacka, s druge strane neopravdano je previše jahati po toj činjenici budući da dotični dugi niz godina djeluje samostalno i u redovitim intervalima izdaje nove albume. Ovog predstavnika britanske trip hop scene već sam ranije gledao uživo, točnije početkom 2016. u zagrebačkoj Močvari kad je u sklopu posjeta Hrvatskoj održao i koncert u Splitu koji je poprilično neslavno završio odlaskom dotičnog s bine uslijed previše brbljave publike. Mnogi bi rekli “južnjački temperament” (doduše to isto Dalmatinci vele i za sina koji u krvavom pohodu ubije vlastitog oca i majku).

Striko Tricky

Kako god, krajem te iste 2016. godine Tricky se vraća u Zagreb i po prvi puta dolazi u Rijeku te promovira tada novi album “Skilled Mechanics”. Zanimljivo, nije prošlo ni godinu dana pa prošlu jesen ponovno imamo priliku preslušavati još jedan novi Trickyev uradak, ovog puta poprilično nespretnog naziva na kojem se lomi jezik – “Ununiform”. Nastup u kultnoj Irving Plazi u srcu Manhattana solidno je napunio dvoranu i pokazao da zagrebačka publika u nekim segmentima nimalo ne odstupa od zapadnjačkih joj pandana, prvenstveno u praćenju aktualnih trendova.

– Stari lisac se voli družiti s mlađim punoljetnicama.Newyorški nastup bio je očekivano manijakalno depresivan. Prigušena svijetla već su tradicionalno Trickyev zaštitni znak, a širenje opojnog dima iz publike paralelno s početkom koncerta bilo bi gotovo suludo ne očekivati. Predstavljanje aktualnog uratka (kojeg u tehničkom dijelu potpisuje i Jay-Z) prošlo je cijelim svojim trajanjem u revijalnom tonu pa ako ste psihički iole labilni, ovakva melankonija definitivno nije za vas. Tricky je prošao dalek put od nekadašnjeg pjevača za englesku trip hop instituciju pa do današnjeg vuka samotnjaka koji još uvijek solidno pliva glazbenim vodama, godinama unatoč. Između ostalog, to je pokazao i u New Yorku gdje njegov menadžment iz publike diskretno zove 19-godišnjakinje u backstage na druženje s tim 50 godina starim liscem, a u što se potpisnik ovih redaka uvjerio vlastitim očima. Glazbeno i vizualno jedan jako dobro zaokružen nastup kojeg svakako valja reprizirati.

Solidno reklo bi se!

*datum održavanja: 03.05.2018.