Rammstein
Foto © kochfoto.de | Jens Koch

Njemačke Rammstein trupe u 2019. ponovno marširale Parizom

Da sam kojim slučajem definirao naslov ovog teksta kao “Njemačke trupe u 2019. ponovno umarširale u Pariz” vrlo vjerojatno bi politički korektni Facebook algoritmi odmah označili ovaj članak kao neprimjeren sadržaj koji bi mogao naštetiti osjećajima osjetljivih hipsterskih pahuljica. Neovisno o tome, i takav naslov bi bio vrlo blizu istine jer njemačke trupe uistinu jesu ponovno umarširale u Pariz i to u zadnjem vikendu ovogodišnjeg mjeseca lipnja. Dupli koncert u jednoj od najvećih europskih zatvorenih dvorana (Paris La Défense Arena) bio je rasprodan još prošlu jesen kad je potpisnik ovih redaka kupio ulaznice za megaspektakularni nastup njemačkog Rammsteina. Nije to naravno bio izolirani “incident” budući da je većina aktualne ljetne stadionske turneje rasprodana već odavno, a isto se dogodilo i s nedavno objavljenim datumima za ljeto 2020. kad je eventimov sustav za prodaju karata ponovno krahirao te propuštao tek manji dio prometa generiranog od strane zaluđenih fanova.

Rammstein je gotovo paralelno s lansiranjem novog albuma u svibnju krenuo na veliku europsku turneju u sklopu koje je posjetio i gore spomenuti Pariz što nosi i određenu simboliku budući da je 2017. bend izdao live album snimljen upravo u tom francuskom gradu 2012. godine. Dio te simbolike definitivno otpada i na navedeno “marširanje”, što zbog same kontroverznosti po kojoj je bend naširoko poznat, a što zbog činjenice da je druga izvedena pjesma na samom početku koncerta bila upravo furiozna “Links 2 3 4”. Zajeban uvod, nema šta.

– Gledanje Rammsteina ima učinak sličan onome kojeg izaziva i najfiniji kolumbijski kokain.Nakon desetak godina od izdavanja zadnjeg pravog studijskog albuma i ludnice koju je izazvao porno uradak za singlicu “Pussy”, novi album bio je najavljen ranije ove godine video spotom za hitoidnu stvar “Deutschland”, a pri čemu je već tada bilo jasno da bend iz arenskog statusa definitivno zagazio u stadionske vode. Analogija je bila vidljiva već pri kvaliteti produkcije koja je jasno pokazala da ništa nije ostavljeno slučaju i da su uložena kapitalna sredstava u kompletnu priču oko izdavanja novog albuma sve samo ne mala.

Logično, aktualna produkcija opasno pleše na granici perverznog jer show koji je bend priredio na svakom datumu aktualne turneje, pa tako i kroz dvije predstave u Parizu, na gledatelja ima učinak sličan onome kojeg izaziva i najfiniji kolumbijski kokain. Brutalno razređeni poslovni model koji gazi sve pred sobom baš kao i mnogobrojni njemački industrijski divovi, maksimalno nafrizirane stvar, beskompromisni light show i do vrha nakracane dvorane jamac su da ovaj bend ulazi u najbolje godine svojeg postojanja. Tako je spektakluk u Parizu bio jedan od onih za pamćenje pri čemu visoka cijena ulaznice i prateće ponude pada u drugi plan jer omjer uloženog i dobivenog definitivno ide u korist uživanja krajnjeg konzumenta.

*datum održavanja: 29.06.2019.

Slični članci

Perturbator Francuski Perturbator pokorio Europu svojim sotonističkim synthwaveom