Bring Me The Horizon
Foto © skunkcraft.com | Srečko Zajec

Kako napraviti modnu transformaciju iz emo klinaca u hipsterske klošare pitajte Bring Me The Horizon

Što imaju zajedničkog Oli Sykes, Dani Filth i Fred Durst? Britanska patnja mnogim emo djevojčicama, ikona kultnog cirkusantskog black metal benda Cradle Of Filth i kalifornijski ljubitelj automobilskih karavana naoko su nepovezivi, međutim spojio ih je upravo Bring Me The Horizon. Neposredno prije no što je frontmenu Limp Bizkita izgorjela kuća u nezapamćenim požarima diljem Kalfornije, u medijima je procurila vijest da je novi singl za BMTH naziva “Wonderful Life” zapravo nastao na ostacima nečeg što je trebalo činiti novu ploču Limp Bizkita. Kako od kolaboracije zapravo nije na kraju bilo ništa, dečki iz BMTH su navodno iskoristili rifove i ukomponirali ih u vlastiti opus (iako Wes Borland cijelu stvar zapravo demantira). Da priča bude još grotesknija, ulogu gost vokala na toj istoj stvari je preuzeo Dani Filth, a što je na kraju ispalo poprilično zanimljivo sudeći prema video spotu. Sočna showbiz priča, reklo bi se.

Iako uopće ne sumnjam da će se na nekom od britanskih nastupa prilikom izvođenja navedene stvari na pozornici pojaviti i Dani Filth, prije izlaska novog albuma nekadašnji deathcore prvaci odlučili su napraviti dvije runde turneja – jednu po EU, a drugu po SAD-u. Kako u trenutku pisanja ovog teksta album “Amo” izlazi za neka dva mjeseca, aktualna setlista se previše ne razlikuje od one prije tri godine, međutim jedan “detalj” ipak dovoljno govori u prilog tome koliko je bend u međuvremenu narastao. Bečki Stadthalle je bez tribina bio blizu rasprodanca što u startu podrazumijeva barem 40% više prodanih karata nego u Gasometru krajem 2015.

Svi mi volimo pop

Baš kao i Bullet For My Valentine, BMTH je također skrenuo u pop vode i njihov novi iskomercijalizirani radijski zvuk predodređen je upravo za arenske nastupe, a što je miljama daleko od nekadašnjih divljačkih pohoda po underground klubovima. Bilo je to vidljivo i za vrijeme bečkog nastupa gdje je ekipa suvereno vladala pozornicom iako publika ipak nije bila nabrijana na moshpitanje od prvog do zadnjeg reda kao što je to slučaj bio nekoć. Pri tome ne želim reći da je kvaliteta izvedbe pala, ali “mekši” zvuk za posljedicu definitivno ima i veću statičnost publike (naravno, to ne znači da se ekipa ponašala kao na misi). S druge strane, kako bend u Velikoj Britaniji ima status božanstva očito su nešto ekstremniji događaji (?) u mosh pitu doveli do smrti jednog fana na zadnjem koncertu europske turneje (onom londonskom).

– Dečki kandidiraju za batine u zagrebačkoj Dubravi.Komercijalizacija se u glazbenom smislu odvijala paralelno s potpunom transformacijom imidža. Od nekadašnjeg nesrazmjera između glazbenog izričaja i modnog imidža koji je podrazumijevao najubojitiji deathcore zvuk ala Suicide Silencea nasuprot emo izgleda iz ranga My Chemical Romancea, ostala je zapravo jedna velika nula. U 2018. dečki iz Bring Me The Horizona izgledaju kao stanovnici berlinskog Kreuzberga ili kopenhaškog Vesterbroa te suvereno nose kandidaturu kao potencijalni kandidati da pokupiti batine u zagrebačkoj Dubravi. Usprkos tome, zapadnjačka glazbena industrija danas diktira neke nove standarde i bendovi poput BMTH u Hrvatskoj mogu prodati eventualno nekoliko stotina ulaznica. U tom kontekstu možda nije zgoreg reći da domaći ljubitelji alternativnog zvuka proboj iz undergrounda zapravo kažnjavaju, dok inozemni fanovi istu stvar nagrađuju. Za sve ostale koji vole nabrijanu produkciju, moderan zvuk i varijaciju u glazbenom stvaralaštvu Beč uvijek ostaje kao jedna od destinacija.

*datum održavanja: 10.11.2018.