Nova Rock Festival
Foto © novarock.at | Heimo Spindler

Glazba u lipnju: festivalskom ponudom dominirali Nova Rock i INmusic

Baš kao i ranije za mjesec svibanj, ponovno donosimo pregled festivala koje smo pohodili u proteklih nekoliko tjedana. Iako je lipanj mjesec koji kalendarski označava početak ljeta i tradicionalno je nakrcan solo koncertima velikih bendova, festivali su zapravo oni događaji koji popune većinu glazbenih dana i večeri. U tom smislu ovaj lipanj je obilježila klasika bez previše odstupanja, svojevrsni jokeri uz koje možda i možete malo pogriješiti, ali najčešće ipak posluže kao solidna uvertira za preostale duge tople ljetne noći.

Nova Rock i toplo-hladni odnos s austrijskom livadom

Možda i ne prođe ljeto kad se potpisnik ovih redaka sam sebi zakune da više nikad neće kročiti na područje spaljene zemlje na tromeđi austrijsko-mađarsko-slovačke granice. Nova Rock kao bastion osebujnih ljubitelja rocka, metala i svega ostalog između definitivno nije mjesto na kojem želite provesti svoj odmor ako niste spremni iskašljavati prašinu, kupati se u znoju ili žigosati kožu sunčanim opeklinama. Koliki god svi mi mazohisti ponekad bili, bogati Austrijanci u svoju zemlju uvijek dovedu niz zanimljivih imena pa tako ni ove godine nije bilo na odmet pogledati glazbenike iz ranga kao što su The Smashing Pumpkins, Lamb Of God, Godsmack, Behemoth i drugi. Izrazita glazbena različitost festivala razlomljenog na četiri dana uvjetovala je odlaskom na prva dva, a gore navedena imena su na autora svojim autohtonim glazbenim performansom ostavili najupečatljiviji dojam. Deset uzastopnih odlazaka na ovaj festival je ostavilo trajne posljedice, ali bez obzira na to, valja pričekat prve najave za 2020. godinu i ponovno razmisliti o vlastitom mazohističkom karakteru. Ako usprkos tome u vama čuči mali srednjoškolski klošar, nemate o čemu razmišljati – uputite se u pravcu Austrije!

INmusic – jarunsko jezero ponovno poslužilo za odmak od gradske vreve

Dijametralno suprotan Nova Rocku, što konceptualno, a što programski, INmusic je prošle godine imao solidno zaokružen line up, izbalansiranu kombinaciju starih i novih imena, velikih i malih pa je programski poprilično iskočio u odnosu na nekoliko proteklih godina. Lipanj 2019. je pak označio povratak na stare staze koje se prvenstveno baziraju na indie izričaju i svemu vezanome, a na čemu je imidž INmusica zapravo i ustanovljen. Popis izvođača su izdominirali pripadnici starije garde glazbenika iz ranga The Cure ili Suede koji su faktično i nosili veći dio tereta headlinera. U tom smislu val oduševljena je izazvan primarno kod starije ekipe koja je mladost provela u Jabuci, dok su milenijalci i ostale mlađe potrošačke skupine ipak ostale zakinuti za sladunjave hitoidne sastave kakve su primjerice prošlih godina bili Portugal. The Man ili jedni Alt-J. Bilo kako bilo, na Jarun su se ponovo slile horde Zagrepčana koji i nisu klasična festivalsko-koncertna publika pa se u tom smislu INmusic profilira i kao tradicionalno opće kulturno mjesto za izlazak koje upotpunjuje kontinentalnu turističku ponudu.

*datum održavanja: 13.06.-16.06.2019. (Nova Rock) / 24.06.-26.06.2019. (INmusic)