Donald Trump
Foto © gettyimages.com | Chip Somodevilla

Eminem zabio autogol pljuvanjem po Trumpu

Već neko vrijeme krajičkom oka pratim šizofrenu hajku koju najprodavaniji reper svih vremena provodi u svojim javnim istupima kontra aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kako je značajna masa američkih zvijezda i zvjezdica pomodno zajahala val pljuvanja po kontroverznom vođi Sjedinjenih Američkih Država, Eminem očito nije puno različitiji od njih. Izdavanjem novog albuma “Revival” dotični se nakon četiri godine stanke “vratio” na scenu i pri tome poprilično razočarao. Po svim standardima album je u najmanju ruku loš (da ne upotrijebim neku težu riječ – uspio sam ga preslušati jedva do pola), a slično mu se piše i u smislu prodaje.

Jedan od zanimljivijih društveno-političkih blogova u Hrvatskoj Liberal.hr tako donosi zanimljiv osvrt upravo na tu temu. Album je na američkom tlu prvog tjedna prodaje distribuiran u samo 267.000 primjeraka što je najslabiji rezultat Eminemovih albuma još od 1999. kad je izbacio prvijenac za veliku izdavačku kuću. Drugog tjedna “Revival” je već pao s prvog mjesta na Billboardu, a rezultat prodaje novog albuma u Americi u prva dva tjedna trostruko je slabiji od njegovog prethodnog albuma 2013. godine.

U cijeloj priči je najzanimljivije to da prodaji očito nije doprinijela samo (ne)kvaliteta, već i kontinuirano blaćenje Donalda Trumpa. Dok Eminemovoj crnoj braći igranje na takve karte zapravo ide u prilog i pospješuje im razvoj biznisa (npr. Jay-Z i kvočka Beyoncé) dečko iz Detroita se grdno prevario. Naime, istraživanje o popularnosti glazbenika koje donosi The New York Times govori o tome kako Eminem svoju najjaču bazu fanova ima u unutrašnjosti Amerike sa značajnim naglaskom na ruralno stanovništvo. Pogađate, kad usporedite heat map koji sadrži podatke o popularnosti Eminema u pojedinim dijelovima SAD-a i ekvivalentu kartu s distribucijom glasača Donalda Trumpa moguće je zamijetiti nevjerojatne podudarnosti.

Namjerno ili ne, Eminem se uredno po**ao u zdjelu iz koje jede, a hoće li mu se to dugoročno reflektirati na karijeru tek valja vidjeti.