Ólafur Arnalds
Foto © skunkcraft.com | Srečko Zajec

Advent je u 2019. postao šund baš kao i koncertna ponuda, ali uz vrijedne iznimke…

Napisao profil autora

0 komentara Glazba

Bogato glazbeno ljeto je i ove sezone natjeralo najveće party životinje u nama da odmore koji tjedan dok se ne zahukta jesenska sezona koncerata i inih povezanih događaja. Ipak, već je početkom rujna bilo poprilično jasno da od tradicionalno bogatih zagrebačkih jesensko-zimskih radosti ovaj puta neće biti ništa. Nemojmo se zavaravati, Zagreb vrvi svakojakim zanimljivim događajima no kad je u pitanju neka glazbena “kužerska spika”, ovogodišnja jesen i adventski period su uvelike podbacili.

Uz tek pokoje gostovanje vrijedno spomena (primjerice The Chemical Brothers u Domu sportova, koje smo mi pak zamijenili s nešto opakijim Perturbatorom u Ljubljani), sve do druge polovice studenog gotovo da i nije bilo nečeg što bi napalilo osjetila sluha autora ovog teksta. Srećom, pred sami službeni početak Adventa (koji je sam po sebi postao poprilično šundovski produkt) Zagreb je svjedočio mini rafalnoj paljbi upravo u tom glazbeno-koncertnom smislu. Pa krenimo redom… uz dužno poštovanje Lepoj Breni koju ipak nismo stavili na listu…

Islandski umjetnik dječjeg lica

Nekoć tvrdokorni metalac, a danas skladatelj, Ólafur Arnalds je u Zagrebu povodom svojeg zadnjeg albuma zaokružio turneju od 140 koncerata te svim prisutnima priredio nesvakidašnju audio-vizualnu isporučevinu. Na sjedećem nastupu, kakvi su sami po sebi u Tvornici relativna rijetkost, ovaj Islanđanin je prezentirao nešto što bi se u smislu žanrovskog opredjeljenja moglo svrstati u razne ladice, ali neosporno je da srž njegovog zvučnog zapisa leži u klasičnoj glazbi baziranoj na klaviru i pijaninu, a što je pak dodatno podebljano s efektnom elektronskom matricom. Malo depresije, malo zena, ali i utjecaja glazbenika poput Jean-Michel Jarrea – sve je to prisutno u kompozicijama ovog mladog gospodina. Osjetno manja prisutnost mobitela u zraku svakako je doprinijela atmosfera pa ovaj glazbeni složenac usred radnog tjedna nije mogao bolje proći.

Pogreb “Pozitivnog koncerta”

Svojevrstan mini festival koji se održavao čitavih petnaest godina pod dirigentskom palicom udruge HUHIV i promotorske agencije LAA, a sve na valu promicanja borbe protiv HIV-a, došao je svom kraju. Kako se društvene vrijednosti kroz vrijeme mijenjaju, a trendovi dolaze i odlaze, tako i na području zdravstva vrijede neki posve drugi postulati no što je to bilo početkom 2000.-tih. Ako k tome pridodamo sve čari nepredvidive glazbene industrije (kao i uloge financijskih sponzora) i više je no jasno da je sada već kultni „Pozitivan koncert“ u 2019. morao doći do svoje smrtne postelje. Općenarodno veselje završilo je velikim praskom drugu večer festivala kroz koju su dominirala klasična imena poput Tram 11, Dubioze Kolektiv i Krankšvestera. Iako navedeni izvođači ne spadaju u domenu „kužerske“ glazbe, bilo bi posve neopravdano ne spomenuti Pozitivan koncert kao jedan od najdugovječnijih dvoranskih derneka u Hrvata pa mu ovom prilikom valja dati i više no zasluženo posljednje pomazanje, unatoč jeftinim političkim parolama gore spomenutog sastava iz Bosne i Hercegovine.

Acid Arab – možda i ponajbolji nastup sezone

Reklo bi se – šećer na kraju! Iako se radilo o posve kratkom live (ne DJ!) nastupu u trajanju od svega sat vremena, ovi francuski eksperimentatori su kvalitetno napunili veliki pogon Tvornice kulture (umjesto prvotno najavljenog malog pogona) te održali sjajnu i uzbudljivu prezentaciju nečeg što bi na momente neupućenom padobrancu moglo lako djelovati kao tvrdokorna turbofolk zabava na kojoj želite dizati ruke visoko u zrak i razbiti što je moguće više čaša.
Ovaj životopisan opis zanimljivog miksa (acid) house glazbe i tradicionalnih arapskih melosa čini Acid Arab jednim od najegzotičnijih actova koje sam imao prilike gledati u domaćoj Tvornici. Ako mislite da se radi o naoko nespojivim elementima pozivam vas da slobodno razmislite dva puta te za početak pogledajte neki od video uradaka na Youtube kanalu ove francuske družbe. Činjenica da trio koji čini jezgru Acid Araba dolazi iz Francuske možda govori i sama za sebe, tim više ako uzmemo u obzir potentnost francuske electro scene. Sjajno!

*datum održavanja: 21.11.2019. (Ólafur Arnalds) / 22.11.-23.11.2019. (Pozitivan koncert) / 29.11.2019. (Acid Arab)