A Perfect Circle
Foto © skunkcraft.com | Srečko Zajec

A Perfect Circle u Beču napravili uvertiru za nadolazeću europsku turneju Toola

Ovogodišnji predblagdanski i blagdanski period nije bio plodonosan za koncerte samo u kvantitativnom smislu, već i onom kvalitativnom. Kako je ovo već treći tekst iz serije članaka kojima obrađujem zimski, prvenstveno koncertni, noćni život, nije zgoreg još jednom svratiti pažnju na odličnu ponudu kojom smo proteklih tjedana bili izloženi. Odgovorno tvrdim da su u tom smislu domaću scenu pokorili Nipplepeople i Josipa Lisac, a o čemu sam na ovim stranicama već pisao ovdje. S druge strane, Beč je također tradicionalno obilovao najrazličitijim mogućim nastupima (primjer prvi i primjer drugi) pa je izabrati najbolje od najboljeg predstavljalo popriličan izazov. Ipak, treći ovozimski bečki izlet s kojim je i službeno zaključeno (pred)blagdansko ludilo nadišao je sva očekivanja jer se ipak radilo o nastupu za kalifornijski A Perfect Circle.

Dok horde fanova čekaju novi uradak za Tool i levitiraju kroz ovaj monstruozno dug period od izlaska zadnjeg albuma, poznati vinar Maynard James Keenan i družina su još uvijek podosta aktivni na promoviranju aktualnog A Perfect Circle izdanja. “Eat the Elephant” koji je izašao 2017. vjerojatno je zadnji album za ovaj bend u sljedećih nekoliko godina i nesumnjivo je prosinački koncert u bečkom Stadthalleu bio jedinstvena prilika za okusiti vanserijsko audio-vizualno iskustvo koje pruža ova supergrupa. Svi oni koji mrze korištenje mobitela na koncertima mogli su doći na svoje jer općepoznato Maynardovo hejtanje fotografa znači da i minorno korištenje mobitela može rezultirati vašim izbacivanjem iz dvorane. Doduše, u ovom konkretnom slučaju bilo je dopušteno snimanje zadnje dvije minute nastupa što se smatra velikodušnim poklonom kakav se često ne viđa u kontekstu djelovanja spomenutog/ih glazbenika.

Vinar iz Arizone nas je mnogo obradovao

– 90% bendova spram APC-a djeluje kao djeca koja se igraju s lopaticama u pijesku.Iako sam već ranije spomenuo neke poslovično dobre koncerte koji su se održali u glavnom austrijskom gradu, nakon što čovjek s barem malo bazičnog glazbenog ukusa pogleda A Perfect Circle nesumnjivo može zaključiti da 90% aktualnih i incoming bendova spram njih djeluju kao djeca koja se igraju s lopaticama u pijesku. APC je održao abnormalno svirački jak koncert namijenjen glazbeno zrelim ljudima i iako ovo može zvučati kao pretjerivanje i elitizam, bend nesumnjivo promovira umjetnost u onoj najvišoj formi. Uz kudikamo manju pojavnost klasičnog selfie egoizma pojedinih članova u odnosu na neke druge glazbene grupe ekipa iz APC ostaje vjerna svojoj vlastitoj uvrnutosti i beskompromisnoj egzekuciji s čime si donekle i sužava bazen potencijalnih fanova. Ipak, na kraju dana, ništa masovno nikad nije ni podrazumijevalo neki naročiti stupanj kvalitete, zar ne?

Merkin Vineyards i Caduceus Cellars nedvojbeno će do ljeta biti ponovo u fokusu gospodina iz Arizone, baš kao i nasnimavanje vokalnih dionica za nadolazeći Tool album. Ako je A Perfect Circle bio predjelo, s velikim nestrpljenjem očekujem ljetnu europsku turneju Toola koji sam po sebi na ljestvici “zajebanosti” preskače APC za nekoliko koplja. Sudeći prema dojmovima upravo opisanog koncerta čeka nas vruće ljeto s nama najbliže najavljenim koncertima u Beču, Pragu i Firenci. Vidimo se uokolo i naokolo!

*datum održavanja: 16.12.2018.